Nederlands begeleide groepsreis: Round Up van paarden in IJsland

Stel je voor dat honderden vrije en pittige paarden van hun zomerweiden in de hooglanden naar beneden galopperen om door hun eigenaren te worden teruggevonden. Merries en hun veulens, jonge paarden en ruinen doorkruisen het ruige terrein, nog niet helemaal bereid om hun vrijheid op te geven voor het begin van de winter.

De oude traditie van het bijeendrijven van paarden wordt alleen in het noorden van IJsland in ere gehouden. 

Het bijeendrijven van paarden is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

In ’t kort over deze begeleide groepsreis

 

Vanuit het Vatnsdalur-gebied rijden we door prachtige valleien en bergen naar de Laxárdalur-vallei. Hier werken we samen met de IJslanders en helpen we de paarden bijeen te drijven en ze van de bergen naar beneden te drijven naar de gemeenschappelijke kraal van Skrapatungurétt.

Wanneer deze taak is voltooid, viert de lokale bevolking feest met een speciale rondedans of “réttardansleikur”. We zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De razzia gaat de volgende dag verder wanneer de paarden worden gesorteerd in de kraal en we helpen bij het terugbrengen van een aantal van hen naar hun thuisweiden.

Als je meedoet aan de Round-Ups ervaar je het echte werk! Je maakt deel uit van de groep die de dieren hoedt en sorteert. Dat betekent natuurlijk lange uren buiten in het soms koude weer. IJsland in de herfst kent vele kleuren en weertypes.

Verwacht het ene moment in de gouden zon te staan en het volgende moment in de regen en zelfs natte sneeuw te rijden. We raden daarom aan om je tijdens deze tours goed te kleden, lang wollen ondergoed en veel wollen sokken en handschoenen mee te nemen. Het is ook goed om wat “snelle energieleverancier” mee te nemen, zoals chocolade. Een warme ruiter is een gelukkige rijder!

Houd er rekening mee dat om deel te nemen aan de Round Up alle rijders zelfverzekerd en ervaren moeten zijn en in staat moeten zijn om voor zichzelf te zorgen. Ook dat er eigenlijk niet zoveel wordt gereden op een Round Up als op een gewone rijtocht.

1. Fimmtudagur: Reykjavík – Hvammur – Vatnsdalur – Stóra-Giljá

Ophalen bij het BSÍ-busstation in Reykjavík 08:30 uur voor een transfer per bus naar Hvammur Farm, waar we paarden en gidsen ontmoeten. Op weg naar het noorden bezoeken we een factory outlet voor wollen waren. We beginnen onze rit in de Vatnsdalur-vallei. Deze prachtige vallei is het decor van de Vatnsdæla-Saga. We rijden aan de oostkant van de Vatnsdalur-vallei, langs de Hvammsfoss-waterval, omringd door indrukwekkende basaltzuilen. De paarden rusten in de buurt van Stóra – Giljá Farm en we keren terug naar Hvammur Farm, de thuisbasis van onze gastheer Haukur, voor onze overnachting. (Ca. 20 km)

2. Föstudagur: Stóra-Giljá – Björnsólfssta.ir – Hvammur

Nadat we onze paarden hebben klaargemaakt, beginnen we aan onze rit langs de oever van het Húnavatn-meer, volgen we de dure zalmvisrivier Laxá á Ásum en gaan we verder naar het dorp Blönduós. Hier steken we via een brug de door gletsjers gevoede rivier Blanda over en gaan verder naar Björnsólfssta.ir Farm in de Langadalur-vallei. Deze boerderij is van de grootvader van Haukur die bekend staat om zijn verhalen en warme persoonlijkheid. Overnachting op Hvammur Farm. (Ca. 30 km)

 

3. Zaterdag: Paarden verzamelen in Laxárdalur – Skrapatungurétt

We ontmoeten onze paarden weer bij Farm Strjúgssta.ir. Vandaag ontmoeten we de boeren die uit de bergen komen, waar ze al enige tijd hebben doorgebracht met het verzamelen van de paarden in hun zomerweiden. Honderden paarden komen uit de hooglanden en we nemen deel aan het drijven naar de verzamelplaats Skrapatungurétt. Doe mee met het gezang van de boeren en vier dit geweldige evenement van de herfst tijdens deze lange rijdag. (Ca. 45 km)

4. Zondag: Sorteren van de paarden en drijven van de kuddes naar hun eigen weiden

Onze dag begint bij de verzamelplaats Skrapatungurétt waar paarden worden uitgezocht. Ervaar de opwinding en bekijk prachtige paarden terwijl je meedoet aan dit geweldige evenement. Wanneer de paarden zijn gesorteerd, nemen we deel aan het terugbrengen van een aantal van hen naar hun weiden op hun eigen boerderijen. Diner op Hvammur Farm en tijd om onze persoonlijke ervaring op dit rijavontuur te delen met onze mederuiters. (Ca. 25 km)

5. Maandag: Terugkeer naar het zuiden – Reykjavík

Vertrek vanuit het noorden en terugkeer naar uw accommodatie in Reykjavík BSÍ. Ca. aankomst om 13.00 uur.

 

Inbegrepen:

 • Vluchten incl. 23 kg bagage
 • Luchthaventaksen
 • Transfer van de luchthaven naar de stad en terug
 • 1 prenacht (10 sep) in Reykjavik en 1 postnacht (15 sep) in Reykjavik op basis van een kamer te delen
 • Ontbijt op 11 september in Reykjavik
 • Horse Round up
 • Transfers van en naar Reykjavik op vaste tijdstippen
 • 4 overnachtingen in gedeelde boerderij accommodatie (soms met slaapzak)
 • Maaltijden tijdens de rit
 • Paardrijden
 • Speciale ‘heavy duty waterproof’ jas en broek

Formaliteiten

 • Geldige identiteitskaart
 • Inenting tegen tetanos verplicht
 • Bijstandsverzekering verplicht
 • Verzekering Bijstandsverzekering: 25 EUR Annuleringsverzekering: 6.5 % van de totale reissom

Nota

 • Dd 2024: data zijn richtdata en liggen nog niet 100 % vast
 • Onder voorbehoud van beschikbaarheid op het ogenblik van reservatie
 • Wij behouden ons het recht voor om de reisroute indien nodig te wijzigen
 • Inspiratie via: https://www.youtube.com/watch?v=Qot1hEiEqw0
 • Single kamers op de Round Up zijn niet mogelijk
 • Minimum 10, max 20 ruiters
 • Vluchturen onder voorbehoud. Vluchtduur Brussel – Reykjavik: 3h25 ** Uurverschil Brussel – Reykjavik: -1h

Belangrijk!

ONTSMETTEN VAN UW RUITERKLEDIJ

Het IJslandse paard is een zuiver ras en geen andere paarden zijn toegestaan in het land. IJslandse paarden zijn niet ingeënt en dus vatbaar zijn voor infectieuze agentia uit het buitenland. Om infectieverspreiding te voorkomen, heeft het land strenge wetten met betrekking tot paardrijden ingevoerd. Het is verboden door de IJslandse wet om gebruikt leer met inbegrip van zadels, hoofdstellen, chaps, handschoenen en andere leren uitrusting/kleding te gebruiken. Rijkledij dient gewassen te worden op minstens 40°C. Items die niet kunnen worden gewassen moeten ten minste vijf dagen vóór aankomst in IJsland worden ontsmet. Rijlaarzen moeten worden ontsmet. De veterinaire autoriteit van IJsland beveelt het ontsmettingsmiddel ‘Virkon S’ aan. Kleding die niet grondig gereinigd en ontsmet is, kan niet gebruikt worden in IJsland. Alle andere kleding en laarzen die kunnen in contact komen met dieren moet ook worden gereinigd en ontsmet. Voor meer informatie bezoek https://www.mast.is/en

Accomodatie

Accommodatie op de boerderij is in twee- tot vierpersoonskamers, met gedeelde faciliteiten. Sommige van de overnachtingsplaatsen bieden slaapzakaccommodatie, die op de boerderij kan zijn of in eenvoudige berghutten, gedeeld door de hele groep.

Het rijden/de paarden

Voor de Round Ups moet je een sterke, zelfverzekerde ruiter zijn die zich kan aanpassen aan verschillende rijstijlen. Algemene conditie is net zo belangrijk als rijervaring vanwege de lange uren in het zadel en het hoge tempo van de rit. Op het parcours wissel je een of twee keer per dag van paard en terwijl je rijdt, reist de kudde van vijftig of meer loslopende paarden met je mee. Tijdens de eigenlijke Round Up rij je niet met de reservepaarden, maar het kan zijn dat je een reservepaard moet leiden. Van ruiters wordt verwacht dat ze voor hun paard zorgen (verzorgen en op/af zadelen), maar er is altijd hulp bij de hand als je die nodig hebt. De rijstijl is Engels. Helmen zijn verplicht.

Thema

Reizen is mogelijk in

Ervaringsniveau

Goed om te weten

Houd er rekening mee dat om deel te nemen aan de Round Up alle rijders zelfverzekerd en ervaren moeten zijn en in staat moeten zijn om voor zichzelf te zorgen. Ook dat er eigenlijk niet zoveel wordt gereden op een Round Up als op een gewone rijtocht.

Prijs

Vanaf *

€ 3450

Niet inbegrepen

 • Diners in Reykjavik Fooien Drank
  Singlesupplement voor de nacht van 10 en 15 september (prijs op aanvraag)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Annulerings- en/of bijstandsverzekering

* De prijs is wisselkoersgevoelig en ligt vast op het ogenblik van reservatie. Onder voorbehoud van beschikbaarheid op het ogenblik van reservatie.

Gelijkaardige paardrijvakanties

Waarom voor vakantie te paard kiezen?

Pré en postverblijf

Aan elke bestemming kan een leuk pré en/of postverblijf gekoppeld worden. We werken je reis helemaal op maat uit.

Paardenmensen

De meesten onder ons hebben eigen paarden en rijden regelmatig. We bezoeken de locaties en kunnen hierdoor informatie uit de eerste hand bezorgen.

Op afspraak

Bij Vakantie te paard maken we een afspraak wanneer jou dat het beste past. Dat betekent ook ’s avonds of tijdens het weekend indien gewenst.

Vertrek zorgeloos

Je ontvangt van ons bij je reisdocumenten een uitgebreid roadbook van Vakantie te paard. Zo kan je in alle vertrouwen vertrekken.

paardrijden in de Namib woestijn

Contacteer

Vakantie te paard

Bel ons

Reisaanvraag

Nederlands begeleide groepsreis: Round Up van paarden in IJsland – 10 – 16 september 2025

Mis geen enkele reistip, unieke reisaanbieding of promotie

Ervaringen vakantie te paard, reisverslag paardrijvakantie - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid