Op ranch Vakantie in het Amerikaanse Wyoming

Maak de innerlijke cowboy / cowgirl in je wakker en kies voor een ranch vakantie in Noord Amerika.
Je kan kiezen tussen een werkende ranch of een guestranch. Ik koos voor de uitgestrekte prairies in Wyoming en verbleef enkele dagen op de Hideout Ranch bij Peter en Marijn (Belgen die daar al enkele jaren gesetteld zijn). The Hideout Ranch biedt beide: op dinsdag en donderdag kan je mee werken aan het ranch gebeuren, de andere dagen geniet je van toffe wandelingen in steeds veranderende landschappen.

Reisverslag

Omwille van de afstand (ong 18h onderweg) en de jetlag (8h achteruit in de tijd) kozen we (= ikzelf en mijn niet paardrijdende echtgenoot) ervoor om 2 dagen vroeger te vertrekken. De ranch ligt op ongeveer 3h rijden van de oost ingang van Yellowstone National Park en op ong 1h15 rijden van het westernstadje Cody.

Yellow Stone National Park is het oudste Nationale Park van de Verenigde Staten en zorgt voor vele ‘Ooohs’ en ‘Aaahs’; als je in het park zelf wil verblijven, is tijdig reserveren aanbevolen.

Op weg tussen Yelllowstone en Cody waan je je in een echte far west setting. De landschappen zijn uitgestrekt, gevarieerd, verblindend mooi! Cody zelf is gekend om het Center of the West Museum (voorzie minstens 1 volle dag om te bezoeken); de Stampede rodeo tribune (het rodeoseizoen loopt van begin juni tot eind augustus) en de vele westernshops (ja ook wij gingen mee in de verleiding en brachten ‘real cowboyboots’ mee naar huis!)

Tot zover onze minivakantie voorafgaand ons ranchverblijf. Ik reed al op vele plaatsen wereldwijd en was vol spanning hoe het er op een ranch aan toegaat. Verder dan 3h westernrijden ben ik in mijn paardrijcarrière nog niet geraakt. Een ‘westerndummie’ dus … tijd om verandering in te brengen! Pick up aan de luchthaven van Cody en rit naar The Hideout Ranch. Onderweg door het Big Horn Bassin spotten we enkele wilde herten én twee kuddes mustangs!  De sneeuw op de uitlopers van de Rocky Mountains schittert in het zonlicht.

De ranch is gelegen in het piepkleine dorpje Shell met amper 80 bewoners; postkantoor, camping én lokale café aanwezig. Bij aankomst check in. Je kan verblijven in de cabins (dichtst bij de Main Lodge), de Casita’s (iets verder gelegen, maar met prachtig uitzicht) of in het huis (2 km van de Main Lodge). Alle accommodaties zijn bijzonder smaakvol ingericht en zéér proper.

Peter (= de eigenaar) maakt met alle gasten een autotrip over het domein waarbij hij uitvoerig verteld over de geschiedenis van de ranch en de vele mogelijkheden. Hij is begeesterd door de Lodge en antwoord met plezier en passie alle vragen.

De dagindeling is meestal als volgt:

  • 8h ontbijt (heerlijk buffet + dagelijks een warme optie / zéker de pannenkoekjes proberen!)
  • 9h vertrek van de halve dagtocht of volle dag tocht
  • 12h30 lunch (lunchpakket voorzien bij volle dag tocht)
  • 14h namiddagrit of keuze activiteit
  • 18h30 cocktail tijd (met een leuke verrassing!); samen met de wranglers wordt de volgende dag bekeken
  • 19h00 diner (top driegangenmenu vergezeld van wijn / koffie en thee)

Na een heerlijk diner en een super stille nacht (en ja door de jetlag ook genoten van een prachtige zonsopgang) trekken we onze cowboyboots en –hoed aan voor de orientatie ochtend.

Op maandagvoormiddag legt Marijn (= de vrouw van Peter) uit hoe alles in zijn werk gaat op de ranch. Ze legt de basis uit van natural horsemanship en wat de ‘do’s en don’t’ zijn. Het valt me op dat ook zij zeer gepassioneerd te werk gaat én dat het team alles doet om iedereen op zijn gemak te stellen! Na het intake gesprek volgt een rijtest; stap, draf, loip (= galop) en worden de ruiters in groepjes naar ervaring opgesplitst. Deze ochtend wordt afgerond met een wandeling op de weides rond de Main Lodge.

Na de lunch; het échte werk … onze eerste wandeling in volle natuur. De paarden worden op trailers gezet en we (= een groepje van 5) rijden naar Sedona. De paarden worden van de trailers gehaald en de wranglers checken of ieder zich comfortabel voelt. And off we go … niet lang daar na vergeet ik alle muizenissen in mijn hoofd en ben ik één met mijn paard en de natuur.

Jiehaaaaaaaaaaaaaaaaa in volle galop over de prairie. Onvoorstelbaar mooi, toppaarden. Wat een gevoel! Om helemaal stil van te worden… De cocktail ‘s avonds is dik verdiend en het huisgemaakte diner wordt opnieuw goed gesmaakt!

Vandaag is D-day: op dinsdag en donderdag wordt er cattle work gedaan en kan je meehelpen met de wranglers om het vee van de bergen naar de weides te brengen (of omgekeerd). Na het ontbijt vertrekken 6 jeeps en trailers naar de startbasis, daar wordt iedereen in groepjes (max 5 ruiters) opgedeeld en splitsen de wranglers zich in alle windrichtingen op. Wij steken de rivier over; het valt me op hoe standvastig mijn viervoeter (Last Call) is en hoe goed hij over oneffen terrein gaat (een steentje meer of minder, het doet er niet toe …).

Niet veel later sta ik oog in oog met mijn eerste ‘stuk vee’ een heuse stier, maar niets om te vrezen! De koeien en stieren zijn de paarden gewoon en sommige weten dat ze mee moeten met de paarden; anderen kiezen het hazenpad (soms tot onbereikbare stukken voor paarden…) Met wat ‘whiep whiep’ en ‘allé’ drijven we een minikudde over de rivier samen; ook de paarden zijn hier op getraind. Leuk om zien hoe ze zacht in de billen van het vee bijten om hun vooruit te duwen.

Inspannend, maar onvergetelijk en zalig werk! Ondertussen zijn er nog enkele groepjes met koeien op de hoofdweg aangekomen. Paarden en ruiters sluiten nu de stoet langs de weg naar de weides. Klip klop van de paardenhoeven, geloei van de koeien, … net écht! En dan realiseer je je dat het ook écht is … Kippenvelmoment!

Als iedereen veilig en wel op de weides aangekomen is, gunnen we de paarden (en onszelf) wat rust. Uit de zadeltassen (die voorzien zijn) halen we onze lunch (die voor ons netjes voorbereid is) en genieten van de geuren, geluiden, smaken en zichten. What a feeling!

Na de lunch dalen we langs een sprookjesbospad terug af naar ons startpunt. Bij aankomst op de ranch mogen gasten helpen met afzadelen; maar na een ganse dag in beweging in de buitenlucht lonkt een heerlijke warme douche … Dus dat is nu met vee werken: moe, maar heel voldaan van de omgeving genieten in harmonie met je mede cowboys en wranglers …

Time flies en voor ons is vandaag reeds de laatste dag. Mijn niet rijdende partner heeft de afgelopen dagen genoten van fietsen, wandelen, gewoon chillen, kleiduifschieten, boogschieten en vissen… alle stress vloeit weg. Dit is VAKANTIE!!!

Deze ochtend is er een wandeling naar Devils Leap. Onderweg geniet ik van de verhalen van mijn mederuiters (Amerika, Groot Brittannië, Abu Dhabi, België, …) Sommigen komen hier jaarlijks en zijn al aan hun 10e editie toe. De herfstkleuren en dit landschap zijn voor altijd op mijn netvlies gebrand! Na de lunch maken we ons klaar voor de Dinotrack Trail; in de buurt van The Hideout ranch zijn dino voetsporen gevonden (om eerlijk te zijn; ik vond er niet zoveel aan te zien …) en wij gaan rijden in de heuvels en landschappen er om heen.

Een tocht van 3h30 zalig genieten. De zon gaat onder en de kleuren op de rotsen veranderen navenant. Het terrein laat lange galoppades toe afgewisseld met stukjes draf. Op de terugweg gaan we – omwille van moeilijk terrein – vooral in stap. Ik geniet van élke minuut.

Mooie liedjes duren niet lang en de volgende ochtend staan we gepakt en gezakt klaar om onze vlucht naar Brussel te nemen (maar niet zonder afscheid te nemen van de uiterst gastvrije equipe). Ik begrijp dat ruiters hier steeds terugkeren. Het is nog véél mooier in het echt dan wat er in de media te zien is!

Waarom voor vakantie te paard kiezen?

Pré en postverblijf

Aan elke bestemming kan een leuk pré en/of postverblijf gekoppeld worden. We werken je reis helemaal op maat uit.

Paardenmensen

De meesten onder ons hebben eigen paarden en rijden regelmatig. We bezoeken de locaties en kunnen hierdoor informatie uit de eerste hand bezorgen.

Op afspraak

Bij Vakantie te paard maken we een afspraak wanneer jou dat het beste past. Dat betekent ook ’s avonds of tijdens het weekend indien gewenst.

Vertrek zorgeloos

Je ontvangt van ons bij je reisdocumenten een uitgebreid roadbook van Vakantie te paard. Zo kan je in alle vertrouwen vertrekken.

paardrijden in de Namib woestijn

Contacteer

Vakantie te paard

Bel ons

Reisaanvraag

Op ranch Vakantie in het Amerikaanse Wyoming

Inschrijven

Op ranch Vakantie in het Amerikaanse Wyoming

Mis geen enkele reistip, unieke reisaanbieding of promotie

Ervaringen vakantie te paard, reisverslag paardrijvakantie - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid