Ol Donyo: safari te paard in Kenia

Lees hier het reisverslag over de ervaring van mijn ruitervakantie in Ol Donyo. Kort maar krachtig, een memorabele safari te paard in Kenia.

Reisverslag

Donderdag

Rond 9h aankomst in Nairobi (Brussel – Doha – Nairobi), meet and greet met een Swissport Representative en door de Immigratie. Koffie / brunch stop in het Karen Blixen House. Dit locatie ademt nog steeds het plantageverleden uit. Het originele huis (1920) is open voor bezoek. Het is – na mijn nachtvlucht met Qatar Airlines – heerlijk vertoeven in de tropische tuin. Rit van een half uur naar Wilson Airport voor de binnenlandse vlucht (ong 40 min) naar Ol Donyo Lodge. Dit is in een klein vliegtuigje (12 pax) met wat turbulentie onderweg, maar leuk om Kenia van bovenaf te zien! Landing rond 15h. Een jeep (met Masai chauffeur) staat ons op te wachten. Ol Donyo is een privé reservaat, dus de voertuigen die je er ziet zijn miniem; waardoor je niet het gevoel hebt dat je in een overbevolkte zoo het dierenrijk observeert.

Na een welkomstdrink: briefing en check in de kamers. De kamers zijn WAW: kleine inkomsttuin (ingang van twee villatjes), lounge (sofa, rieten stoelen) met spectaculair uitzicht op dierenrijk; kamer met groot bed en twee comfortabele stoelen met zicht op een WAW setting; kleine gang (met super zachte badjassen aan een kapstok); een ruime badkamer (WC, douche, wastafel en bad) mét zicht op twee loungezetels en privé plungepool (én buitendouche). De trap leidt naar een terras met een ‘sterrenbed’. Luxe troef!

Of wat dacht je van een zilveren drinkbeker om de tanden te spoelen of een Canon camera met telelens ter gebruik (op het einde van de vakantie worden jouw foto’s op een usb stick meegegeven) Er zijn 8 kamers en 1 familievilla. Er is 58 staff aanwezig om aan alle wensen te voldoen.

Korte rit naar de stallen (10 min met onderweg zicht op het wildlife). Er zijn 14 paarden die er heel happy uitzien; ook de stallen en het materiaal zijn spic en span. Voor ruiters die dit wensen zijn er laarzen, bottines en helmen ter gebruik. Korte introductierit gevolgd door een eerste wandeling op een Boerpaard (een Zuid Afrikaans ras dat niets te maken heeft met onze boerepaarden!) door de bush (niet voor beginnende ruiters omwille van mogelijk schuilend en opschrikkend wild). Doorrijden tot aan de vlakte en daar enkele heerlijke galopades. In de verte staan twee jeeps klaar met mijn collega’s voor een sundowner (gin/tonic + lokale versnaperingen). Op de achtergrond: de groene Chyullu heuvels. Wat een contrast met de droge vlakte!

Na een douche aanschuiven aan tafel bij het kampvuur en onder de lakens en muskietnet. Er zijn geen ramen (enkel dikke gordijnen); dus het is even wennen om met bushgeluiden (inc. het gebrul van de grote katten) in te slapen …

Vrijdag

Wake up call aan de kamer met thee / koffie / chocomelk Mini ontbijt in de lounge (met héérlijk vers tropisch fruit!) En in het zadel voor een toffe gevarieerde wandeling (onderweg zien we Lion Rock, de rots die diende als voorbeeld voor Lion King II tekenfilm) met onderweg zebra, giraf, wildebeest, hartebeest, impala, oryx, diverse soorten antilopes, … de gids legt onderweg veel uit over de aanwezig fauna en flora. Een vliegtuigje landt en wij passeren tegelijkertijd in galop. Wat een ervaring!

Een beetje verder staat onder een grote boom de ontbijttafel gedekt. Bubbels, vers fruit, granola, miniquiche, pannenkoekjes, thee / koffie. Even de batterijen opladen in een exclusieve setting om nooit te vergeten en dan stijgen we op voor de rit terug naar de stallen. Onderweg: olifanten! De stieren zijn erg onvoorspelbaar naar de paarden toe, dus voorzichtigheid en aandacht is aangewezen. De leeuwen zijn vooral ’s nachts actief, dus onwaarschijnlijk om deze overdag tegen te kruisen…

Na een uitstekende lunch bezoek aan de ‘Hide’, deze schuilhut, ondergronds gemaakt met zicht op de waterput (het water van de douche en toiletten wordt gerecycleerd en naar de waterput gepompt – vandaar dat enkel zeep / shampoo door de lodge aangeboden bruikbaar is). Om stil van te worden!

Veel klein wild geniet van een drink; het valt op hoe schichtig ze zijn, plots rennen ze weg: een olifant. Deze gigant slurpt gemakkelijk tot 8l water in een keer en laat het dan met een kolkend geluid zijn keel binnenlopen. Kippenvel! Om uren naar te kijken. Plezant hoe vlinders zorgeloos rond de poten van deze kolos fladderen! Na de olifanten tijd voor de giraffen om te drinken. Een hele operatie om wat kostbare slokken water binnen te krijgen met hun lange nekken. Ook zij houden constant de omgeving in het oog en zijn uiterst schichtig.

In de late namiddag opnieuw een rit te paard op de vlakte. Genieten, mooi, zen, heerlijk, onvergetelijk, ik wil nog … De apero wordt gevolgd door een diner in de wijn kelder van de lodge. Uniek!

En om deze bijzondere dag helemaal goed af te sluiten, koos ik voor een overnachting in het starbed. Het bed, mooi opgemaakt met muskietnet en een olielampje ernaast, zorgt voor ongehinderd zicht op de maan en de sterren. Veel geslapen heb ik niet (bedankt insectengeluid en leeuwengebrul), maar mijn geest raakt helemaal ontspannen, mijn longen worden optimaal met verse lucht gevuld en ik geniet geniet geniet…

Zaterdag

Omwille van de ligging op de evenaar, wordt het vroeg donker in Kenia (rond 18h), maar om 5h30 begint het ook te klaren. Ik trek naar The Hide om te genieten van de ochtenddrink van de dieren. Ik ben er alleen en voel me diep bevoorrecht en gelukkig!

Na het ontbijt tijd om afscheid te nemen van de staff en rit naar Amboseli National Parc (ong 2h). De wegen zijn ronduit slecht, maar onze gids (Robert) en een goede 4×4 zorgen voor comfort.

Onderweg een blik op de vrije top van de Kilimanjaro berg (5 895 m, de hoogste berg in Afrika én de hoogste alleenstaande berg ter wereld). Mount Kilmanjaro kan je normaliter ook zien vanop het Ol Donyo reservaat – als er geen bewolking is. We zien draaiende windtornados met zand in = Amboseli. Het smeltwater van de Kilimanjaro stroomt naar Amboseli NP, waardoor er een constante water aanvoer is en er veel dieren aangetrokken worden.

Ik geniet van zoveel natuur en wild. Dit is een publiek toegankelijk park en dit is te zien aan de vele minibusjes en jeeps. Na de lunch en site inspection van Tortilis Camp (met schitterend en onbelemmerd zicht op de volledige Kilimanjaro) en route naar Nairobi (ongeveer 5h in de auto). Het stuk naar de grote weg is met putten en stof, véél stof. Na een diner in het Olé Sereni hotel (op ong 15 minuten van de luchthaven), check in en retourvlucht (Nairobi – Doha – Brussel met QR)

Mooie liedjes duren niet lang, maar dit blitzbezoek (60h) aan Kenia, zal me altijd bijblijven…

Afrika roept, Afrika kruipt in het bloed, Afrika is verslavend!

Nog meer activiteiten op Ol Donyo:

  • Wandelsafari
  • Mountainbiketochten
  • Bezoek (en wandeling) op en tussen oude lavastromen
  • Masssages
  • Bezoek aan een Masai dorp

Deze dieren zag ik:

  • Olifant
  • Giraf
  • Oryx
  • Antilope
  • Impala
  • Aardvarken
  • Wildebeest (= gnou)
  • Hartebeest
  • Vos
  • Wilde hond
  • Struisvogel
  • Zebra
  • Apen
  • Bavianen
  • Springbok
  • Leeuw (Amboseli NP)
  • Flamingo (Amboseli NP)
  • Hyena (Amboseli NP)

En ook pauw, reiger, eekhoorn, hagedis, diverse soorten vogels, vlinders, insecten …

Wist je dat:

  • Als de manen van een zebra plat liggen, deze ziek is
  • Een mannetjes struisvogel (zwart), ’s nachts op het nest zit en het wijfje (bruin) overdag; bovendien kleurt de nek van het mannetje roze als hij op vrijersvoeten is
  • Een olifant links of rechtshandig is, dit kan je afleiden uit de slijtage van de tanden
  • Een olifant 70 jaar kan worden? Een olifant heeft 6 sets tanden die ongeveer 10 jaar meegaan, nadien wordt kauwen moeilijk en sterft hij meestal aan hongerdood
  • Leeuwen een extra orgaan hebben om geluid te produceren. Hun gebrul is tot 5 km ver hoorbaar
  • Niet alle mannelijke leeuwen manen hebben (dit hangt af van hun locatie)

Thema

Bestemming

Paardrijvakantie

Ol Donyo

Vanaf € 3830

Safari te paard in Ol Donyo / Kenia - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Waarom voor vakantie te paard kiezen?

Pré en postverblijf

Aan elke bestemming kan een leuk pré en/of postverblijf gekoppeld worden. We werken je reis helemaal op maat uit.

Paardenmensen

De meesten onder ons hebben eigen paarden en rijden regelmatig. We bezoeken de locaties en kunnen hierdoor informatie uit de eerste hand bezorgen.

Op afspraak

Bij Vakantie te paard maken we een afspraak wanneer jou dat het beste past. Dat betekent ook ’s avonds of tijdens het weekend indien gewenst.

Vertrek zorgeloos

Je ontvangt van ons bij je reisdocumenten een uitgebreid roadbook van Vakantie te paard. Zo kan je in alle vertrouwen vertrekken.

paardrijden in de Namib woestijn

Contacteer

Vakantie te paard

Bel ons

Reisaanvraag

Ol Donyo: safari te paard in Kenia

Inschrijven

Ol Donyo: safari te paard in Kenia

Mis geen enkele reistip, unieke reisaanbieding of promotie

Ervaringen vakantie te paard, reisverslag paardrijvakantie - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid