Ethische code voor een Vakantie te Paard

Wij van Vakantie te Paard hebben het geluk om vele jaren de wereld rond te reizen, lokale ruiters te ontmoeten en hun tradities te ervaren, waarvan vele anders zijn dan de onze. Tijdens deze avonturen hebben we enkele aanbevelingen samengesteld die u wellicht nuttig vindt,
zodat we allemaal onze medemensen, paardengenoten en de natuurlijke wereld waarin we leven beter kunnen begrijpen en respecteren.
Sommige punten lijken misschien voor de hand liggend, maar we vinden
dat ze allemaal het vermelden waard zijn.

  • Een gesprek aanknopen met een voetganger terwijl u op uw paard zit, kan geïnterpreteerd worden als een teken van superioriteit ten opzichte van de wandelaar. Stap af en blijf tussen je paard en de persoon met wie je praat staan zodat je gesprek en de kwaliteit van je ontmoeting op gelijke voet staan.
  • Zorg ervoor dat je paard stapt als je andere paarden of voetgangers passeert.
  • Paarden die door een stad rijden, kunnen een bron van nieuwsgierigheid zijn voor de inwoners, vooral kinderen. Wees extra voorzichtig met het beheersen van uw paard, dat kan worden beïnvloed door de drukte en activiteit. Luister naar de bevelen van je gids.
  • Wanneer u te paard een kudde vee tegenkomt, bestaat het risico op paniek bij de kudde of uw rijdier – luister altijd naar de bevelen van uw gids. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn om de route te wijzigen of te stoppen of af te stijgen tot voorbij de kudde. Zorg er bovendien altijd voor dat u alle poorten/hekken waar u doorheen gaat sluit om te voorkomen dat vee ontsnapt.
  • De gewassen, akkers en weilanden waar je doorheen rijdt zijn kwetsbare plekken en kostbaar voor degenen die ze cultiveren. Het beschadigen van gewassen of het zonder toestemming laten grazen van je paard kan grote verliezen veroorzaken voor kleine boeren en hun families.
  • Houd u aan de aangegeven paden en volg de leiding van uw gids.
  • Drinkplaatsen zijn kostbaar en essentieel voor het leven van mens, dier en landbouw. Vraag toestemming voordat je paarden uit putten laat drinken en vervuil het water en de omgeving niet.

Ethische principes voor je paard: het hart van je reis!

  • Respecteer het paard dat u wordt toevertrouwd – behandel hem zoals uw eigen paard, of zelfs beter!
  • In de ethologie betekent antropomorfisme de projectie van menselijke motivaties en gevoelens op een dier. Vermijd deze praktijk met je paard en behandel hem met respect.
  • Sommige culturen met een harde en veeleisende levensstijl, zijn ook hard en veeleisend in relatie tot hun dieren. De eigenaar van uw paard zal het echter altijd waarderen dat u voor zijn paard zorgt.
  • Het is ongepast om een paard te slaan of in zijn nabijheid jouw geduld te verliezen. In Mongolië zal een Mongool je vertellen dat als je zijn paard raakt, het is alsof je hem hebt geraakt. Als je problemen hebt met je paard, zal je gids je helpen om het op te lossen. Aarzel niet om hem om advies te vragen.
  • Wees voorzichtig bij het vastbinden van uw paard zodat hij niet bang is, zich bezeert of kan ontsnappen of schade kan aanrichten. Kies een goede plek om hem vast te binden of vraag een ander lid van de groep om je te helpen. Hou hem altijd in de gaten.
  • Plaatselijke gidsen, die hun paarden kennen, zijn het best geplaatst om u advies te geven over het aansingelen, het aanpassen van het tuig, drinken, vastbinden etc…
  • De paardensport culturen zijn gevarieerd en ze zijn allemaal goed als ze oké worden gedaan. Als je paard je op de hielen loopt terwijl je hem te voet leidt, schud dan niet met je teugels en sla hem niet – een zacht duwtje in de borst zou hem tegen moeten houden.
  • Begin waar mogelijk elke dag door uw paard te voet te leiden om hem de kans te geven zich op te warmen.
  • Je paard laten draven om in te halen wanneer hij maar wil, is een slechte gewoonte die heel moeilijk te corrigeren is.
  • Een goede ruiter luistert naar zijn paard en past zijn tempo aan zijn conditie en de bodemgesteldheid aan. Controleer hem op vermoeidheid, comfort (tuig of hoefijzer), honger, dorst of kreupelheid. Waarschuw bij twijfel uw gids.
  • Soms begint een gids een galop om een ​​groepslid te plezieren. Als je het gevoel hebt dat hij te veel van de paarden vraagt, of de grond niet geschikt is, kun je met de gids praten (of hem vertellen dat je moe bent!! ). Een Mongool zal je vertellen dat een Mongools paard nooit moe is en zal je een zweep geven. Je rijervaring moet je hierbij helpen: observeer je paard en beslis zelf of hij moe of lui is.
  • Help je paard door bij steile beklimmingen naar voren te leunen en in de stijgbeugels te gaan staan ​​en bij afdalingen naar achteren te leunen. Onthoud dat stappen of stijgende draf minder vermoeiend is voor paarden dan galopperen.
  • Maak tijdens het lopen de teugels langer zodat je paard kan ontspannen en om zich heen kan kijken.

Ethiek tussen ruiters onderling

  • Tijdens het rijden moeten we niet vergeten de andere paarden en ruiters die onze rit delen te respecteren. We moeten ons altijd bewust zijn van onze acties.
  • Wij adviseren u om altijd een helm/helm te dragen, ook als uw gidsen en andere berijders er geen dragen – het is uw hoofd! Wees bewust dat de reisverzekering niet tussenkomt bij het niet dragen van een gecertificeerde helm.
  • Je moet ervoor zorgen dat je kleding dichtgeknoopt/geritst is, zodat het niet wappert en je paard schrikt. Denk eraan dat sieraden (oorbellen, ringen en halskettingen) u kunnen raken en verwonden – overweeg om alle sieraden af ​​te doen voordat u gaat rijden.
  • Zorg er bij het opstijgen voor dat iedereen is opgestegen voordat u vertrekt en wacht tot de gids het sein geeft om te vertrekken.
  • Houd afstand tot de paarden voor of naast je. Alle paarden kunnen schoppen. Het is vooral belangrijk om afstand te houden bij snelle bewegingen.
  • Wees beleefd tegen je mederijders – wijs op mogelijke gevaren zoals kuilen en lage takken, en geef berichten van de gids door.
  • Haal geen andere ruiter in zonder eerst toestemming te vragen, ongeacht de snelheid waarmee u rijdt.
  • Snijd een andere ruiter niet dwars en zorg ervoor dat zijn paard geen uitwijkmanoeuvres uitvoert, aangezien dit een ongeval kan veroorzaken of andere ruiters en paarden van streek kan maken.
  • Bij het doorgeven van een voorwerp aan een andere ruiter (pet, camera, zonnebrand etc.) of bij het aan/uitdoen van een kledingstuk, moet je er rekening mee houden dat je paard hierdoor verlegen kan worden of in paniek kan raken, met als gevolg een val van ruiter of voorwerp! Het is beter om eerst aan de gids te vragen of je eerst mag afstappen.
  • Rook alleen tijdens pauzes en bewaar de peuk om later weg te gooien. Een ruiter die te paard rookt, loopt het risico dat gloeiend hete as op zijn paard of droog gras valt.
  • Spring alleen met toestemming van de begeleider omdat de grond voor of na de hindernis gevaarlijk kan zijn. Als je springt is het raadzaam om de manen vast te houden zodat je de mond van je paard niet beschadigt. Vergeet niet dat u uw verzekeringsmaatschappij moet informeren als u van plan bent te springen.
  • Als je een voorwerp van je paard laat vallen, stap dan niet af om het op te rapen zonder de groep te vragen te stoppen. Vergeet niet dat je paard een kuddedier is en bij zijn vrienden zal willen blijven.

 

Hou het veilig op safari!

  • Luister aandachtig naar de instructies van de gids – zij zullen u vertellen wanneer het veilig is om foto’s te maken, af te stappen voor een comfortabele pauze enz.
  • Rijd nooit voor uw gids uit. Je moet altijd je leidende gids voor je hebben, tussen het wild en jou, plus een tweede back-up gids achteraan. Deze back-upgids wordt de leidende gids als u moet omkeren.
  • Luister in een situatie met direct gevaar, zoals een aanval van een olifant, naar de instructies van uw gids. Meestal zal dit “gaan met uw back-upgids” zijn. Het gaat er niet om in een waanzinnige galop voorwaarts te rennen, maar gewoon in galop naar een veilige plek te gaan – afhankelijk van de situatie kan dit c. 20m of 100m of verder.
  • Als je tijdens een galop plotseling leeuwen tegenkomt, zal de gids je vragen te voet te gaan. We draven of galopperen nooit in de buurt van leeuwen (behalve in noodgevallen) omdat dat hen aanmoedigt om te jagen. Volg indien nodig de back-upgids en ga weg van de leeuwen – de leidende gids blijft achter je.

Waarom voor vakantie te paard kiezen?

Pré en postverblijf

Aan elke bestemming kan een leuk pré en/of postverblijf gekoppeld worden. We werken je reis helemaal op maat uit.

Paardenmensen

De meesten onder ons hebben eigen paarden en rijden regelmatig. We bezoeken de locaties en kunnen hierdoor informatie uit de eerste hand bezorgen.

Op afspraak

Bij Vakantie te paard maken we een afspraak wanneer jou dat het beste past. Dat betekent ook ’s avonds of tijdens het weekend indien gewenst.

Vertrek zorgeloos

Je ontvangt van ons bij je reisdocumenten een uitgebreid roadbook van Vakantie te paard. Zo kan je in alle vertrouwen vertrekken.

paardrijden in de Namib woestijn

Contacteer

Vakantie te paard

Bel ons

Reisaanvraag

Ethische code voor een Vakantie te Paard

Inschrijven

Ethische code voor een Vakantie te Paard

Mis geen enkele reistip, unieke reisaanbieding of promotie

Ervaringen vakantie te paard, reisverslag paardrijvakantie - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid