Niet elke ruitervakantie is dezelfde. Er bestaan verschillende formules.

Sommige vakantieformules spreken voor zich, terwijl andere wat meer uitleg vereisen, zoals hieronder.

Beach Riding (strandritten)

Tijdens deze paardrijvakanties is er minstens één rit op het strand per week. Het zal niet altijd aan de rand van het water zijn. Dit hangt af van de getijden en het zand. Het tempo kan variëren van stappen tot snelle galop in het water. Tijdens sommige ruitervakanties is er elke dag een strandrit.

Camping Expedition (camping expeditie)

Deze camping expedities kunnen best veeleisend zijn, maar je wordt beloond met een onvergetelijke ervaring en landschappen die je anders nooit zou kunnen zien. Tijdens deze tochten moet je zorgen voor aangepaste kledij en dien je fit genoeg te zijn. Tijdens veel van deze expedities verblijf je in kleine tweepersoonstentjes of typische guesthouses. Je slaapt in slaapzakken op kampeermatten. Vaak zijn er beperkte was-en toiletvoorzieningen. Zo ontdek je de meest desolate en onontgonnen gebieden ter wereld … Dit zijn langere en meestal iets zwaardere ritten.  Hier vloeien natuur, paard en mens in elkaar.Voor deze ritten zijn uithoudings- en aanpassingsvermogen een must.

Centre-based (stertochten)

Veel mensen vinden een centre-based vakantie ontspannend omdat je je bagage kan uitpakken en je een vaste kamer hebt. Elke dag maak je vanuit je vaste basis ritten in diverse richtingen. Bij ruitervakanties met een vaste basis verblijft je telkens in dezelfde accommodatie. Meestal is dit in typische hotels, vb in een Spaanse Hacienda of in een Iers kasteel. Hier kan je genieten van prachtige ontspannen ritten en een uitstekende service waar je bovendien ook nog eens verwend wordt door een heerlijke keuken en lekkere wijnen. Er zijn vaak ook voldoende mogelijkheden voor niet ruiters. Deze tochten worden ook wel stertochten of ruitervakanties met vaste basis genoemd. Indien je nog onzeker bent over je rijvaardigheden of fitheid, kies dan beter voor een center-based vakantie ipv een trektocht te paard. Zo kan je bv eens een halve dag rust nemen.

Dressage (dressuur)

Tijdens deze vakanties heb je de kans om dressuurlessen te volgen. Er zijn lessen voor beginners en gevorderden.

Fast/Challenging Rides (snelle/uitdagende ritten)

De ritten kunnen snel of uitdagend of beide tegelijk zijn. Een trage rit kan extreem uitdagend zijn wanneer het terrein bv. bergachtig is met klimpartijen en steile afdalingen. Deze ritten zijn voor zelfzekere, ervaren ruiters die volledig zelfstandig kunnen rijden.

Guest Ranch (gasten ranch)

Een verblijf in een gasten ranch komt vooral voor in de Verenigde Staten, maar ook in Zuid-Amerika of Zuid-Afrika. Soms zijn het voormalige boerderijen waar het vee nu niet langer hun belangrijkste bron van inkomsten is. Sommige guest ranches zijn dan weer speciaal gebouwd om gasten te ontvangen. Laat je onderdompelen in de wereld van de cowboys. Lasso werpen, omheiningen herstellen, brandmerken, kuddes bijeendrijven … zoals in een echte western. Uiteraard geniet je ondertussen van de prachtige wijdse landschappen en de gastvrijheid op en rond de ranch. Hier wordt voornamelijk aan ‘western riding’ gedaan, maar voor de liefhebbers zijn er ook mogelijkheden om ‘english style’ te rijden.

Horse Safari (paardensafari)

Paardrijden in Afrika is werkelijk spectaculair. Niets kan tippen aan het spotten van een kudde torenhoge giraffen terwijl je paard rustig graast, of wanneer je oog in oog komt te staan met een olifant. Sommige safari’s te paard gaan door in gebieden zonder gevaarlijk wild. Deze zijn dan ook toegankelijk voor beginnende ruiters. Gebieden waar je de Big Five – olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn – kan spotten zijn enkel toegankelijk voor ervaren ruiters. Tijdens een safari te paard verblijf je in luxe safari lodges, in comfortabele ruime safaritenten met eigen badkamer of op eenvoudige campings met zeer beperkte sanitaire voorzieningen.

Instruction (lessen)

Tijdens deze paardrijvakanties krijg je les. Sommige mensen kiezen voor lessen op de eerste dag om bijvoorbeeld kennis te maken met Western rijden. Anderen kiezen er dan weer voor om de lessen op te nemen in hun dagelijkse schema.

Luxury Accommodation (luxe accommodatie)

Het is allemaal relatief natuurlijk, maar we geloven dat je tijdens deze ruitervakanties in bijzonder mooie accommodaties verblijft. Dit kan onder meer een luxe tentenkamp zijn want eerlijk gezegd zijn deze soms verbluffend mooi en luxueus.

Natural Horsemanship (natuurlijke band)

Als een natuurlijke band met je paard opbouwen zeer belangrijk voor je is, dan zijn deze paardrijvakanties zeker iets voor jou. Tijdens deze ruitervakanties zijn de eigenaars of gidsen zeer ervaren paardenliefhebbers en delen ze graag hun kennis over hoe je een natuurlijke band kan opbouwen met je paard.

Polo

Vanzelfsprekend zal je tijdens deze vakanties te paard polo kunnen spelen. De verwachtingen kunnen nogal eens verschillen. Indien polo heel belangrijk is voor jou neem dan zeker eerst contact op en laat ons weten wat je huidige niveau en handicapis en wat je precies verwacht van de vakantie.

Short Breaks (korte vakanties)

Hoewel de meeste van onze vakanties één week of langer duren, is het afhankelijk van het tijdstip en onze lokale partner ook mogelijk om kortere vakanties te boeken.

Suitable for beginners (geschikt voor beginners)

Via deze selectie kan je snel zien welke paardrijvakanties ook geschikt zijn voor beginnende ruiters. Tijdens de ritten wordt de groep soms opgesplitst op basis van niveau en er wordt zelden snel gereden.

Suitable for children (geschikt voor kinderen)

Deze ruitervakanties zijn ook geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit betekent echter niet automatisch dat ze op kleine pony’s zullen rijden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld wordt gereden op quarter horses die goed getraind zijn en geschikt zijn voor kinderen.

Suitable for heavy riders (geschikt voor zwaardere ruiters)

Gelieve ons voor het boeken je gewicht te laten weten. Zelfs daar waar een gewicht van meer dan 90 kg is toegestaan kan het zijn dat er maar een beperkt aantal paarden hiervoor beschikbaar is.

Suitable for Non Riders (geschikt voor niet-ruiters)

We zijn ervan overtuigd dat er tijdens dit soort paardrijvakanties ook vele andere activiteiten mogelijk zijn zoals wandelen, vissen, fietsen, zwemmen of bezienswaardigheden bezoeken. Hou er echter rekening mee dat deze activiteiten voor niet-rijders zelden georganiseerd worden. Je trekt er in de meeste gevallen dus zelf op uit. Tijdens sommige vakanties kunnen we een verlaagd tarief voor niet-ruiters voorstellen.

Trail Ride (trektocht te paard)

Tijdens deze ruitervakanties rij je van A naar B naar C gedurende een week. Normaal slaap je elke nacht ergens anders. Soms is dit om de twee nachten. Af en toe laat je de paarden achter ga je per voertuig terug naar dezelfde accommodatie. Je verblijft in hotels of boerderijen.

Working Ranch/Cattle Drive (werken op een ranch/vee drijven)

Stap in de wereld van John Wayne. Tijdens dit soort paardrijvakantie waan je je een cowboy en kan je mee het vee drijven vanop je paard. De aard en hoeveelheid van het werk op de ranch hangt sterk af van de tijd van het jaar en vele andere factoren. Als er dus iets is wat je zeker zou willen doen, neem dan eerst contact met ons op alvorens te boeken.

Mis geen enkele reistip, unieke reisaanbieding of promotie

Ervaringen vakantie te paard, reisverslag paardrijvakantie - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid