Op paardrijvakantie als een God in Kreta

Lees hier het reisverslag over de ervaring van mijn ruitervakantie in Kreta. Ik heb optimaal genoten van het landschap én de Griekse gastvrijheid.

Reisverslag

Woensdag
Early wake up call voor een volgende scoutingtrip. Ik hou ervan om zoveel mogelijk ritten zelf te rijden zodat ik uit eigen ervaring kan putten. Deze keer vlieg ik richting Kreta. Naar een locatie met tal van troeven:
– Zon en paardrijden
– Ontdekking van het hinterland
– Kinderprogramma
– Leren paardrijden
– Én trektocht mogelijkheid

Na 3h30 vliegen landen we in het zonnige Heraklion. Sabine de Nederlandse eigenares (getrouwd met een Kretenzer) wacht me op aan de luchthaven. Tijdens de rit van 40 minuten praten we beiden honderduit, precies of we elkaar al jaren kennen. We rijden langs olijfboomgaarden en passeren kuddes schapen met herders en hun honden. Op weg naar Avdou passeren we ook de stuwdam die bijna leeg staat door de droogte.
Voor het laatste stukje naar Velani Country Hotel huur je best een 4×4. Bij aankomst iets verder en op hoogte blaast het uitzicht me van mijn sokken. Het welkomsteam: de echtgenoot van Sabine en hun viervoeter de herdershond staan klaar. Wat me als eerste opvalt: puur natuur met weelderige bloemen en vogels die zingen in alle toonaarden.

Sabine neemt me mee naar de panoramische wellness suite. De kamer is kraaknet en er staan verse bloemen op tafel. Het uitzicht is verbluffend. In de kamer aanwezig: koelkast, haard (voor de koude maanden), airco, koffie/thee zet, jacuzzi, infraroodsauna, terras met tafel en stoeltjes, terras met ligzetels en buitendouche. Een vakantiegevoel is hier niet veraf!
De omgeving is clean maar niet gelikt en gelepeld, hiermee bedoel ik dat de natuur haar gang kan gaan. Bloemen groeien weelderig en uitbundig. Er is een groot (niet verwarmd) zwembad met voldoende ligzetels. Er zijn 12 kamers (oa standaard, deluxe, wellness suite, …) Er is een gezellig restaurant met buitenterras en de stallen zijn vrij toegankelijk. Er zijn 26 paarden die normaliter in de winter overdag buiten grazen en ’s nachts binnenkomen en in de zomer overdag binnen staan (met paddock aan de stal) en ’s nachts buiten genieten van grassen en kruiden. Er is een piste (20 op 40).

De keuken is open van 13h tot 21h en Nikos serveert waar je zin in hebt. Het regime is vol pension (muz drank, desserts en ijsjes). Ik kies voor een griekse salade (salade, tomaat, feta, paprika, komkommer), Nikos vult nog aan met rode biet, warme broodjes (inclusief olijftapenade, olijfolie en kruidenboter), gevolgd door opgevulde paprika, tomaat en courgette. Het eten is heerlijk vers bereid én super lekker.

Om 14h30 ben ik present in de stallen. Ik krijg Athena toegewezen, een volbloed van een jaar of negen met een heel lief gezicht. Andrea (de Nederlandse gids die tijdelijk komt helpen deze zomer) begeleidt ons over het stukje naar beneden. Ondertussen geeft ze uitbundig uitleg over de aanwezige planten. Zo is er oa de bloeiende drakentong (die vreselijk stinkt nu ze in bloei staan). Kort na vertrek; een eerste drafje gevolgd door een kort galopje. Meteen voel ik dat Athena werkgraag is en het heerlijk vindt me mee te nemen door het Kretenzische platteland dat bezaaid is met kleine authentieke kerkjes. Het gaat bergop en bergaf, via een wegje kronkelend door Middellandse Zee vegetatie. Het terrein is bezaaid met stenen en rotsen. Ongelooflijk hoe sterke voeten deze paarden hebben.
Nog zo een leuke: van tijd tot tijd komen we herders en hun schapen tegen. De schapen worden van de beneden (winter) weides naar de zomerweides in de bergen gebracht. Een heus spektakel! De paarden zijn ze gewoon en reageren er nauwelijks op. Gelukkig, anders zou het er nogal euhm uitbundig aan kunnen toegaan. We maken een mooie lus en komen via het dorpje van Avdou terug bij de start in Velani Country Hotel. We zadelen af en vervolgens nemen Andrea en Vladimir de zorg over. En dan een super leuke verwennerij in mijn eigen wellness.
Infraroodsauna: check, jacuzzi: check, buitendouche: check. Na een ‘kuur’, even genieten van het uitzicht op het dorp, stuwmeer en de bergen vanop mijn balkon. ’s Avonds ga ik voor een heerlijke artichoc schotel terwijl ik geniet van de zonondergang achter de bergen.

Donderdag
Ik word door de wekker gewekt en heb heerlijk geslapen. Ongetwijfeld heeft dit ook te maken met de stilte en het heerlijke beddengoed. Vandaag lange uren in het zadel. Yes!
Het ontbijt is uitmuntend: havermout, Griekse yoghourt, honing, koffie, vers fruitsap, compotes, twee soorten fruit, twee soorten broodjes, bordje vlees en kaasbeleg. Met er bovenop voor zij die wensen een eitje op maat gemaakt. Uit ervaring weet ik dat het een ‘must’ is om voldoende te eten om optimaal voorbereid te zijn op vele uren in het zadel in de buitenlucht. So here we go.
Er zijn ook wat niet ruiters aanwezig; onder hen enkele ornithologen (zij halen hun hartje op aan het bestuderen van de vele aanwezige vogels), voor de mountainbikers zijn er verschillende routes en ook wandelaars hebben gevarieerde mogelijkheden.
Om half tien staat Athena gezadeld klaar; mijn gids (Vladimir) en ik vertrekken voor een wandeling van 3h30. En we doen een grote tour met zicht op Velani; de heuvels in langs talrijke kerkjes. Na een lange galop laten we onze paarden op adem komen en nemen we ze aan de hand mee voor een stukje bergaf. Vervolgens komen we toe aan het stuwmeer (dat omwille van bijna geen regen) zeer laag staat. De weg naast het stuwmeer is ideaal voor enkele tempowissels. Vladimir werkt hier ondertussen zes jaar als vaste gids en hij vertelt met enthousiasme over de regio. Zo leer ik dat ze enkele dorpjes onder water lieten lopen om het stuwmeer te realiseren. Door de droogte komen deze nu terug tevoorschijn.
Bij aankomst in de stal verzorgen we de paarden (er wordt oa teatree oil over de rug gesmeerd). Aangezien er geen paarden dierenarts op het eiland aanwezig is, is voorkomen beter dan genezen…
Ik neem de lunch op het buitenterras. Deze keer humus, bonen, salade en dit alles rijkelijk van (huisgemaakte) olijfolie voorzien.

Na de lunch ga ik opnieuw naar de stallen. Deze keer is Diono klaargemaakt, een kastanjebruine merrie van 8 jaar die hier geboren en getogen is. Ipv een actieve rit gaan we richting het kerkje en bijhorende grot . We klimmen 700 meter over een weg in slechte staat en met soms steile stukken. Ik merk opnieuw hoe fit en hoe goed getraind de paarden hier zijn. Bij aankomst boven hangen we de paarden vast en doen we een klim op de trappen naar de grot. De traditie wil dat je eerst de klok luidt voor je de grot betreedt. En zo geschiede 😊 Aan de ingang van de grot liggen kaarsjes om de Heilige Fatini te eren. Met onze smartphone zaklamp volgen we de grot dieper en komen we in een grote zaal versierd met iconen en kaarsen. De grot wordt regelmatig door de dorpsbewoners bezocht en op de hoogdag van de Heilige Fatini is het er een drukke bedoening. Maar nu heerlijk stil. Als we naar buiten komen moeten mijn ogen weer even aan het licht wennen en kort nadien spot ik enkele aasgieren die hun nesten in de buurt hebben. Bijzonder!
Bij de terugkeer leiden we een stuk onze paarden aan de hand. Wat een prachtige gevarieerde regio is dit.
Voor het diner geniet ik van mijn mooie kamer (en wellness). Ik kom op krachten met een typisch Griekse pasta en dan is het (al) tijd om vaarwel te zeggen aan Vladmir, Andrea en Nikos

Groetjes uit Kreta!
Een ontspannen vakantie met wandelingen. De ochtendrit is langzaam; de namiddag rit uitdagender. De paarden zijn Arabieren, warmbloeden en Andalusiërs en zijn gekozen omwille van hun temperament en uithouding. Ze zijn rotsvast in de bergen en ontspannen maar gretig op de paden, dus geschikt voor alle niveaus.
Of een trektocht? De route neemt je mee door de Dikti Mountains aan de zuidkust. Dagelijks 3 tot 6 uur in het zadel (200 km in totaal).

Waarom voor vakantie te paard kiezen?

Pré en postverblijf

Aan elke bestemming kan een leuk pré en/of postverblijf gekoppeld worden. We werken je reis helemaal op maat uit.

Paardenmensen

De meesten onder ons hebben eigen paarden en rijden regelmatig. We bezoeken de locaties en kunnen hierdoor informatie uit de eerste hand bezorgen.

Op afspraak

Bij Vakantie te paard maken we een afspraak wanneer jou dat het beste past. Dat betekent ook ’s avonds of tijdens het weekend indien gewenst.

Vertrek zorgeloos

Je ontvangt van ons bij je reisdocumenten een uitgebreid roadbook van Vakantie te paard. Zo kan je in alle vertrouwen vertrekken.

paardrijden in de Namib woestijn

Contacteer

Vakantie te paard

Bel ons

Reisaanvraag

Op paardrijvakantie als een God in Kreta

Inschrijven

Op paardrijvakantie als een God in Kreta

Mis geen enkele reistip, unieke reisaanbieding of promotie

Ervaringen vakantie te paard, reisverslag paardrijvakantie - Vakantie te paard / Reisbureau Perlan

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid